Vijftigplusdating – vooral doen maar wees voorzichtig met informatie

Eigenlijk geldt het volgende niet alleen voor degenen die de mijlpaal van vijftig jaar zijn gepasseerd. Want veilig online daten is ook voor jongeren natuurlijk belangrijk. Alleen zijn jongeren sneller op de hoogte van de nieuwste trucs om gegevens van je te stelen. Ze weten ook heel vlot welke gevaren er op de digitale kanalen op de loer liggen. Ouderen hebben bijna altijd wat meer tijd nodig om de nieuwste ontwikkelingen bij te benen. Maar veiligheid is voor jong en oud van belang en dat geldt ook voor het online daten. Of je nu op Tinder zoekt of aan vijftigplusdating doet.

Wees niet bang om online te daten

Dit artikel schetst hoe je als senior online veilig kunt daten. Allereerst: laat je niet bang maken door al die nieuwsberichten over hacken van webcams en plunderen van bankrekeningen. Het is wel anders wanneer je contact maakt met iemand die je al snel vraagt om geld over te maken. Doe dat nooit, welke zielige reden ook wordt opgegeven. Maar dat weiger je natuurlijk niet alleen wanneer je online bent. Stel dat iemand bij je aanbelt en gewoon om geld vraagt, geef je dan wel? 

Vijftigplusdating, houd het online veilig

Ga je online daten, wees dan wel voorzichtig met je gegevens en persoonlijke informatie. Het is niet voor niets dat dating sites vragen om een profielnaam aan te maken. Kies een profielnaam die je niet kunt herleiden tot je echte naam. Maar maak er ook geen ‘X3##+hhv” van. Daar kunnen potentiële partners heel weinig mee; zorg dus wel voor een leesbare profielnaam. Je zult wel wat persoonlijke gegevens moeten invoeren om een account aan te maken. De gemiddelde website gaat hier secuur mee om. Maar ga tijdens mailgesprekjes niet strooien met persoonlijke informatie. Vraagt iemand wanneer je op vakantie gaat, bedenk dan dat zo iemand na je antwoord ook weet wanneer je huis onbewoond is.

Check vooraf de kosten van online daten

Online vijftigplusdating is heel aantrekkelijk. Want je ontmoet zo heel veel gelijkgestemden; mensen die graag weer een relatie willen, of anders een persoonlijk contact, iemand om samen dingen mee te doen zoals een etentje, een wandeling of een vakantie. Bij de meeste websites voor ouderen kun je je gratis inschrijven. Wil je echter contact maken met een ander, dan moet er bijna altijd voor worden betaald. Bekijk daarom eerst goed welk abonnement je afsluit. 

Vijftigplusdating en privacy

Foto’s plaatsen is ook een dingetje. Op dat moment ben je dan herkenbaar voor anderen. Nu is het natuurlijk de bedoeling dat je je ook presenteert aan mensen die ook een relatie of vriendschap zoeken. Maar wees wel een beetje terughoudend in de selectie van je foto’s. Houd het bij portretten die genoeg van je laten zien, maar niet te gedetailleerd zijn. Zonder achtergronden met persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld geen foto van jou met je auto op de achtergrond (want het nummerbord is in dat geval een privé gegeven). Tijdens vijftigplusdating uitwisselingen lees je al snel of de ander betrouwbaar is. Ga je uiteindelijk iemand ontmoeten, doe dat dan in de openbare ruimte, bijvoorbeeld op een caféterras. Wil je je echt veilig voelen, neem dan eerst een kennis mee naar zo’n publieke plek.